Trenger du rørlegger?

Bestill her!

Vann i kjelleren – hva gjør jeg?

Å våkne opp til en oversvømt kjeller er aldri gøy. Her får du rørleggernes beste tips til hva du bør gjøre dersom du har fått vann i kjelleren og aller viktigst; hvordan du forebygger oversvømmelser.

Hvorfor får du vann i kjelleren?

Oversvømmelse i kjelleren kan forårsakes av en rekke ulike grunner. Det de alle har til felles, er at det raskt kan bli en kostbar affære om du ikke får kontroll på situasjonen.

– Hvis du oppdager vann i kjelleren, er det viktig at du finner den nøyaktige årsaken, forteller Bjørn Berg hos Grundfos, som er en av verdens ledende virksomheter innen pumpeløsninger.  

– Da kan du stoppe lekkasjen, i tillegg til at du kan starte med forebyggende tiltak mot fremtidige oversvømmelser.

– Vi ser mange oversvømte kjellere om høsten og våren. Da er det mye regn og snøsmelting her i landet, sier Berg.

– Kanskje du har takrenner eller drenering som ikke klarer å ta unna alt vannet? En sjelden gang kan vannrør sprekke. Er du skikkelig uheldig, er det kanskje kloakkvann som strømmer inn i huset via sluk.

Problemer med drenering eller tilstopping er typiske årsaker, men en oversvømmelse kan også skyldes sprekker i husets grunnmur. Da blir fuktigheten konsentrert i kjelleren.

Forebyggende tiltak mot oversvømmelser

Av og til er du skikkelig uheldig – og slik er det bare. Det er allikevel enkelte tiltak som kan minimere risikoen for at du våkner opp og ser at kjelleren har blitt til et møkkete, uønsket basseng.

– Du kan forebygge mot oversvømmelser. Dette gjør du ved å sørge for at du har rene rør uten tilgroing. Det er mange som glemmer jevnlig bruk av avløpsåpner, for eksempel. Det er også verdt å merke seg at vann fra takrenner helst ikke bør ned i avløpssystemet ditt, påpeker Berg.

– Men det aller viktigste er å foreta jevnlige sjekker for å sikre at alt det rørtekniske er i orden.

Da kontakter du din nærmeste Rørkjøp-rørlegger, og så kommer de og sjekker for deg. Dette kan forhindre mange oversvømte kjellere.

Unilift CC pumpe fra Grundfos er svært enkel å betjene.

Foto: Grundfos/Rørkjøp

Finn riktig pumpe for vannet i kjelleren

Er uhellet først ute, så gjelder det å være rask på foten. Løsningen er en god pumpe. En vannpumpe skal nemlig, så raskt og effektivt som mulig, samle opp og pumpe bort vann fra kjelleren din.

Vi lever i et land med mye variert vær, derfor finnes det også et bredt utvalg av pumper på markedet, så hvordan vet du hva du trenger?

Berg anbefaler lensepumpesett:

– Grundfos Unilift CC pumpe er en av få pumper på markedet som kan suge vann helt ned til 3 mm. Denne kommer med en lang og solid slange, i tillegg til at oppbevaringsboksen kan benyttes som en sil dersom det er mye grums og partikler i vannet. Den viktigste fordelen er at den er svært enkel å betjene, samt at den er klar på få minutter. Dette gjør at du kan spare dyrebar tid.

Oppbevaringsboksen til Unilift CC pumpe kan også brukes som en sil.

Foto: Grundfos/Rørkjøp

Oversvømmelse: Pumpe selv eller ringe rørlegger?

Du våkner en tirsdagsmorgen og oppdager at kjelleren er full av vann. Drar du på deg vadestøvlene og strider til verks? Eller ringer du rørleggeren?

– De fleste ringer rørlegger for hjelp. Det er også vår anbefaling, spesielt hvis dette er første gang du har en oversvømmelse i huset, sier Berg. – Enkelte rørleggere har pumper liggende i bilen i tilfelle hasteoppdrag. Da kan de være på plass raskest mulig.

– Lensepumper kan også benyttes av forbrukerne selv. Dette kan for eksempel være hvis en uheldig boligeier jevnlig er utsatt for vann i kjelleren. Slikt skjer ofte i perioder med mye styrtregn, som vi jo har mer og mer av. Hender det regelmessig, kan du kjøpe en pumpe av rørleggeren og ha den stående klar, avslutter Berg.

– Som en tommelfingerregel anbefaler vi at du uansett starter med å ringe en rørlegger. Det er godt og trygt å vite at du har en skikkelig fagmann med på lenselaget!

En kunde av Rørkjøpbedriften Rørlegger Teknikk våknet opp til en kjeller full av vann.

Foto: Rørlegger Teknikk/Rørkjøp