Frosne vannrør - hva nå?

Frosne vannrør

Foto: Rørkjøp

Sprengkulden forårsaker frosne vannrør over hele landet. Men hva kan du gjøre for å forebygge – og bør du egentlig forsøke å tine rørene selv?

– Nå er det stor pågang hos oss, det er faktisk helt ekstremt, sier rørlegger Einar Stusdal hos Vest VVS i Rørkjøp. Stusdal og kollegaene er i disse dager svært ettertraktede; de hjelper nemlig folk over hele Nord-Hordaland med å tine frosne rør i både hus og hytter. Men dette er langt i fra et lokalt problem, over hele landet er Rørkjøp-rørleggere nå i gang med å tine vannrør og å forhindre vannlekkasjer. 

– En isplugg i røret er ikke unormalt i seg selv, men rekordkulden gjør at dette er langt mer utbredt enn vanlig. Vi vet også at sprengkulde ofte følges av mildvær, da ser vi at vann som har frosset og sprengt røret, tiner opp og begynner å renne igjen. Da kan du fort få en vannlekkasje, advarer Stusdal.

Hytter mer utsatt for frosne rør

De fleste boligtyper kan oppleve is i rørene, men enkelte er mer utsatt enn andre: – De fleste tilfellene er i boliger som ikke er så mye i bruk, slik som hytter. Her er vannet ofte stillestående over lengre tid, i tillegg til at varmen kanskje har vært skrudd av. Da blir det ikke nok sirkulasjon og vannet fryser, forklarer Stusdal. 

Stusdal anbefaler at du henter inn en fagperson for å få jobben gjort på riktig vis. 

– Vi bruker en egen pumpemaskin som vi kobler på det frosne røret via en tynn ledning. Deretter pumper vi lunkent vann inn mot pluggen. Dette tiner isen på en kontrollert og effektiv måte. Du kan også bruke en steamer, men vi syns at pumpen er den kjappeste måten å løse problemet på.

tine frosne rør
Ingen slipper unna når kulden kommer krypende: Vest VVS måtte nylig rykke ut da en lokal barnehage opplevde frosne vannrør.

Foto: Vest VVS/Rørkjøp

Sprengte rør kan gi store vannskader

Et frossent rør er selvsagt uheldig, men rørleggerne i Rørkjøp og hos Vest VVS rykker også ut til boliger med sprengte rør:

– Vann som har fryst tar naturlig nok opp større plass i røret enn flytende vann, advarer rørleggeren hos Vest VVS.

– Dette kan føre til en brist. Når pluggen tines opp, og vannet igjen får strømme fritt, så kan du ende opp med en skikkelig lekkasje. 

– Vannskader er en kostbar opplevelse for de aller fleste av oss. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med en fagperson før du forsøker å fikse problemet på egen hånd.