Pusse opp vaskerommet – dette bør du vite!

Foto: Alterna/Rørkjøp

Vått og viktig – vaskerommet skal tåle intensiv bruk over tid. Men hva bør du tenke på før du lager nytt vaskerom? Og trenger det å være hvitt?

– Vi ser en sterk trend der vaskerom og grovkjøkken nå har blitt et viktig rom i huset, forteller Judith Birkeflet, produktsjef hos en av Rørkjøps samarbeidspartnere, Brødrene Dahl.

– Vaskerom er noe som stort sett har vært forbeholdt eneboliger tidligere, men nå ser vi at vaskerom også prioriteres i mindre leiligheter, og vi ofrer gjerne areal for å kunne lage et slikt praktisk rom.

Vaskerommet har altså blitt en viktigere del av det moderne hjemmet. Men hvordan går du egentlig frem for å planlegge og innrede et nytt vaskerom? La oss ta en nærmere titt på ekspertenes beste tips:

Forebygg mot vannskader på vaskerommet

Ifølge SINTEF Byggforsk blir det registrert i gjennomsnitt 200 vannskader hver dag. Mange kunne vært unngått om enkle forholdsregler hadde blitt fulgt i planleggingsfasen.  

–  Som en hovedregel lønner det seg å sikre best mulig mot vannskader i alle våtrom, forklarer Espen Engmann, teknisk fagsjef i Rørkjøp.

– Jo mer vann og fuktighet det er i rommet, desto større er sjansen for at skader oppstår.

Blant de mest vanlige årsakene til vannskader i våtrom er: 

  • utett membran i våtsone
  • vegger som ikke tåler vann
  • feil på varmekabler
  • manglende fall mot sluk
  • utette fuger
  • høy luftfuktighet
  • dårlig ventilasjon

Veggene på vaskerommet må tåle vann

La oss starte med det aller viktigste: Veggene i våtrom – og da spesielt i våtsoner –  tåle vann. Her finnes det en rekke forskjellige løsninger du kan benytte deg av, slik som plastbelegg, våtromstapet, våtromspanel og fliser. 

– Hvis du velger fliser, må du først sørge for at du har korrekt membran. Går du derimot for en av de andre løsningene, vil disse fungere både som membran og som overflate, poengterer Engmann. 

Velg vaskeromsinnredning av god kvalitet

Brødrene Dahl anbefaler at du investerer i en ordentlig vaskeromsinnredning av høy kvalitet:

– Ikke bruk kjøkkenskap eller baderomsskap. I en vaskeromsinnredning er produktene laget spesielt for å oppfylle kravene du har til et vaskerom. Her finner du strykebrett i skuffer, uttrekkbare hyller og skap med god plass til vaskebøtter, langkost og støvsuger, forklarer Birkeflet.

– Alle baderomsskap fra Brødrene Dahl kommer ferdig montert fra fabrikk, og det er også plass til rørføringer bak skapinnredningen.

Smart uttrekkbar avlastningshylle som enkelt kan monteres/ettermonteres i skuff for vaskemaskin. Lett å plassere tøykurven, og man unngår unødvendige løft fra gulvnivå. Skuffen vil fortsatt romme vaskebøtten og høye flasker med vaskemidler. NRF nr. 7035847

Foto: Alterna/Rørkjøp

Slår et slag for utslagsvasken

En typisk våtsone, som ofte kan bli glemt, er området rundt utslagsvasken.

 – For småbarnsfamilier er det ofte lurt med en stor vask, tipser Birkeflet.

– Vaskebøtta skal tømmes og støvlene skal skylles. Ikke glem at skitne støvler og klær også trenger en plass hvor de kan renne av og tørke etter at de er spylt.

Her må du sørge for at fuger, fliser og veggene i våtsonen er tette. Oppdager du glipper eller hull må de tettes med våtromssilikon så fort som mulig, formaner vaskeromseksperten.

 

Ventilasjon på vaskerommet

Tørker dere mye klær (eller bidrar til høy luftfuktighet på andre måter) på vaskerommet, kan det lønne seg å installere en avtrekksvifte med tidsinnstilling. En avfukter kan også være et godt alternativ.

– I tillegg har mange en ekstra dusj på vaskerommet, så å sørge for tilstrekkelig ventilasjon er kort og godt viktig på et slikt våtrom, poengterer Engmann. Er du usikker på om veggene tåler vann, eller om gulvet har membran, bør slik dusjing foregå i et dusjkabinett, legger han til.

Husk god helling mot sluk

–  Plassering av sluk er viktig for deg som planlegger nytt vaskerom, sier Linn Grønningen hos en annen av Rørkjøps leverandører; Linn Bad. Den norske bedriften fra Vik i Sogn har produsert møbler til norske våtrom i snart femti år.

– Sluket må være nær der du skal ha vaskemaskinen. Husk også at du må ha god helling mot sluk; våre vaskeromsinnredninger har derfor justerbare støttebein, så det er ingen grunn til å være redd for litt helling.

Et funksjonelt vaskerom kjennetegnes av smarte løsninger. Linn Bad lar deg også løfte vaskemaskinen opp i arbeidshøyde – slik kan du utnytte plassen bedre.

Foto: Linn Bad/Rørkjøp

Benkeplass bør monteres i riktig høyde

På vaskerommet er det viktig at du har nok benkeplass til å kunne brette klær, minner Grønningen om. Den ideelle benkeplassen vil variere i størrelse basert på dine behov, men de fleste vurderer en benkeplate som er rundt 120 centimeter lang.

Vaskerommet er et arbeidsrom, så det kan være lurt å innrede på en slik måte at arbeidsflatene er i en gunstig høyde. På den måten spares ryggen mest mulig.

– Velger du vaskeromsinnredning fra Linn Bad, kan du også velge egne moduler som løfter vaskemaskin og tørketrommel opp i arbeidshøyde, slik at du slipper å bøye deg så mye, tipser Grønningen.

– Da får du også skuffer under hvitevarene, til ting som ikke brukes så ofte. På den måten utnytter du både plassen og får et mer ergonomisk vaskerom. I tillegg tilbyr vi uttrekkbare strykebrett; alt for at tiden på vaskerommet skal bli så (areal)effektiv og lite belastende som mulig, avslutter hun.

Et vaskerom behøver ikke være hvitt. I 2020 lanserte Linn Bad denne stilrene løsningen i fargen Lys Eik.

Foto: Linn Bad/Rørkjøp

Hvorfor ikke gjøre vaskerommet fint?

Vaskerommet har lenge vært et rom hvor funksjonalitet har blitt prioritert fremfor stil og design. Nå ser det ut til at trenden har snudd; vi nordmenn er stadig mer opptatt av å få et trivelig og trendy vaskerom.

Linn Bad har selv merket etterspørselen: – I 2020 lanserte vi to nye fronter på våre vaskerom; Antrasitt og Lys Eik, informerer Grønningen. – Et vaskerom er jo ofte et sted hvor du må tilbringe litt tid, så hvorfor ikke gjøre det fint og innbydende? Alt trenger ikke være hvitt!