Slik får du et mer bærekraftig vannforbruk

Foto: Oras/Rørkjøp

Norske husstander sløser bort store mengder vann hver eneste dag. Men visste du at en kombinasjon av gode vaner og en «smart-dusj» fra Oras kan redusere vannforbruket ditt med opptil 22 % i året? Dét sparer både miljøet og lommeboken.

Vi nordmenn ligger på verdenstoppen i dusjing. God hygiene er selvsagt viktig, men de aller fleste av oss er nok skyldige i å være litt i overkant ivrige når det kommer til vannforbruk: En undersøkelse viser nemlig at hele 66 % av alt varmtvannet vi bruker hjemme går med i forbindelse med dusjing (1).

– Hver gang vi dusjer, bruker vi rundt 80 liter vann, forteller Olav Aastvedt ved Rørkjøp-leverandøren Oras. – For å sette det i perspektiv: Det er omtrent like mye som en voksen person bør drikke i løpet av tre uker.

Skap mer bærekraftige dusjvaner!

Tallene viser klart og tydelig at dusjvanene våre ikke er like bærekraftige som mange av oss kanskje har trodd – men hva kreves egentlig for å bli litt mer miljøvennlig på baderommet?

– Vi må rett og slett skape mer bærekraftige dusjvaner i hverdagen, påpeker Aastvedt. For eksempel, ved å redusere den oppkvikkende morgendusjen (eller den gode, varme kveldsdusjen for deg som aldri helt ble en morgenfugl) med kun 5 minutter, vil du faktisk spare opptil 22 000 liter vann i året.

Smart-dusj? Prøv Oras Hydractiva Digital

– Tallene viser klart og tydelig at små endringer utgjør en stor forskjell, og det ønsker vi å bidra til. Vi i Oras har derfor utviklet vannsparende løsninger som passer perfekt til deg som ønsker å skape bedre vaner, forteller Aastvedt.

Nye Oras Hydractiva Digital er en digital hånddusj som er designet for at du skal spare både energi og vann, med relativt liten egeninnsats: – Den digitale hånddusjen er basert på numeriske tilbakemeldinger i sanntid, altså det samme som du får på sportsklokker. Den kommer også med en integrert skjerm bak på hånddusjen som viser vann- og energiforbruket ditt under og etter dusjen, forklarer Aastvedt.

Nye Oras Hydractiva Digital er basert på numeriske tilbakemeldinger i sanntid, akkurat det samme som du får på sportsklokker.

Foto: Oras/ Rørkjøp

La deg inspirere til å dusje smartere

Oras Hydractiva Digital kommer i et stilrent og prisvinnende design som tar seg godt ut på de fleste baderom. I tillegg vil tilbakemeldingene motivere deg til å spare mer energi, uten at det går ut over komforten.

LED-lys foran på dusjhodet visualiserer effekten på en enkel måte: Avhengig av tidsbruk, vanntemperatur og generelt forbruk, vil du se at fargen i LED-lyset endrer seg mens du dusjer. Lyser det grønt, gjør du en god jobb. Bikker fargen derimot over i oransje eller rød, kan det være lurt å regulere dusjingen deretter.

– Et mer bærekraftig vannbruk behøver ikke bety at du må dusje sjeldnere eller kun ta iskalde dusjer, men det betyr at vi må dusje smartere, konkluderer Aastvedt.

Tilbakemeldingene fra Oras Hydractiva Digital kan motivere deg til å dusje smartere. Det kan spare både miljøet og lommeboken.

Foto: Oras/Rørkjøp

Hvilke fordeler har Oras Hydractiva Digital?

  • Rapportering i sanntid: Ved å rapportere vannforbruk i sanntid, blir vi mer bevisste på eget forbruk og kan regulere deretter. Dette kan redusere ditt totale vannforbruk med opptil 22 %.
  • Bluetooth-tilkobling: Den digitale dusjen kan, via Bluetooth, kobles opp mot en styringsapp utviklet av Oras. Her finner du informasjon om eget vannforbruk – og kan sette deg mål om å bli mer bærekraftig.
  • Tom for strøm? Neppe! Den digitale hånddusjen henter nemlig energi fra vannstrømmen, slik at du slipper å bekymre deg for tomme batterier.
  • Høy komfort: Bærekraftige dusjvaner behøver ikke gå på bekostning av komfort. Dusjhodet er stort og rommer en regndusj-funksjon. Slik kan du alltid nyte en god dusjopplevelse – med god samvittighet.


Kilde: Environment Agency (2012) / Split of ICT & Lighting inferred from bdew (2010)