Vann i kjelleren – hva gjør jeg?

Å våkne opp til en oversvømt kjeller er aldri gøy. Her får du rørleggernes beste tips til hva du bør gjøre dersom du har fått vann i kjelleren og aller viktigst; hvordan du forebygger oversvømmelser.

Grundfos

Hvorfor får du vann i kjelleren?

Oversvømmelse i kjelleren kan forårsakes av en rekke ulike grunner. Det de alle har til felles, er at det raskt kan bli en kostbar affære om du ikke får kontroll på situasjonen.

– Hvis du oppdager vann i kjelleren, er det viktig at du finner den nøyaktige årsaken, forteller Bjørn Berg hos Grundfos, som er en av verdens ledende virksomheter innen pumpeløsninger.  

– Da kan du stoppe lekkasjen, i tillegg til at du kan starte med forebyggende tiltak mot fremtidige oversvømmelser.

– Vi ser mange oversvømte kjellere om høsten og våren. Da er det mye regn og snøsmelting her i landet, sier Berg.

– Kanskje du har takrenner eller drenering som ikke klarer å ta unna alt vannet? En sjelden gang kan vannrør sprekke. Er du skikkelig uheldig, er det kanskje kloakkvann som strømmer inn i huset via sluk.

Problemer med drenering eller tilstopping er typiske årsaker, men en oversvømmelse kan også skyldes sprekker i husets grunnmur. Da blir fuktigheten konsentrert i kjelleren.

Forebyggende tiltak mot oversvømmelser

Av og til er du skikkelig uheldig – og slik er det bare. Det er allikevel enkelte tiltak som kan minimere risikoen for at du våkner opp og ser at kjelleren har blitt til et møkkete, uønsket basseng.

– Du kan forebygge mot oversvømmelser. Dette gjør du ved å sørge for at du har rene rør uten tilgroing. Det er mange som glemmer jevnlig bruk av avløpsåpner, for eksempel. Det er også verdt å merke seg at vann fra takrenner helst ikke bør ned i avløpssystemet ditt, påpeker Berg.

– Men det aller viktigste er å foreta jevnlige sjekker for å sikre at alt det rørtekniske er i orden.

Da kontakter du din nærmeste Rørkjøp-rørlegger, og så kommer de og sjekker for deg. Dette kan forhindre mange oversvømte kjellere.

Unilift CC pumpe fra Grundfors er svært enkel å betjene.

Finn riktig pumpe for vannet i kjelleren

Er uhellet først ute, så gjelder det å være rask på foten. Løsningen er en god pumpe. En vannpumpe skal nemlig, så raskt og effektivt som mulig, samle opp og pumpe bort vann fra kjelleren din.

Vi lever i et land med mye variert vær, derfor finnes det også et bredt utvalg av pumper på markedet, så hvordan vet du hva du trenger?

Berg anbefaler lensepumpesett:

Grundfors Unilift CC pumpe er en av få pumper på markedet som kan suge vann helt ned til 3 mm. Denne kommer med en lang og solid slange, i tillegg til at oppbevaringsboksen kan benyttes som en sil dersom det er mye grums og partikler i vannet. Den viktigste fordelen er at den er svært enkel å betjene, samt at den er klar på få minutter. Dette gjør at du kan spare dyrebar tid.

Oppbevaringsboksen til Unilift CC pumpe kan også brukes som en sil.

Oversvømmelse: Pumpe selv eller ringe rørlegger?

Du våkner en tirsdagsmorgen og oppdager at kjelleren er full av vann. Drar du på deg vadestøvlene og strider til verks? Eller ringer du rørleggeren?

– De fleste ringer rørlegger for hjelp. Det er også vår anbefaling, spesielt hvis dette er første gang du har en oversvømmelse i huset, sier Berg. – Enkelte rørleggere har pumper liggende i bilen i tilfelle hasteoppdrag. Da kan de være på plass raskest mulig.

– Lensepumper kan også benyttes av forbrukerne selv. Dette kan for eksempel være hvis en uheldig boligeier jevnlig er utsatt for vann i kjelleren. Slikt skjer ofte i perioder med mye styrtregn, som vi jo har mer og mer av. Hender det regelmessig, kan du kjøpe en pumpe av rørleggeren og ha den stående klar, avslutter Berg.

– Som en tommelfingerregel anbefaler vi at du uansett starter med å ringe en rørlegger. Det er godt og trygt å vite at du har en skikkelig fagmann med på lenselaget!

En kunde av Rørkjøp medlem Rørlegger Teknikk har vært uheldig å fått vann i kjelleren.
Det kan blir store ødeleggelser. Foto: Rørkjøp medlem Rørlegger Teknikk

GrundfosVedlikehold

Behov for rørlegger?

Gjennom landsdekkende tilstedeværelse og høy faglig kompetanse sikrer vi både nærhet, trygghet og kvalitet.

Nettbutikk

Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Vår nettbutikk viser et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter.

Kundeservice

Spørsmål eller mer informasjon? Vår kundeservice har åpent mandag til fredag kl. 08-16 (Sommertid: 09.00-14.30).