Oljefyring er nå forbudt

Fra 1. januar 2020 ble det forbudt med vanlig oljefyring – ta kontakt med en rørlegger som kan hjelpe deg.

Farvel oljefyr- fra 2020 bla det forbudt å varme opp boliger med fyringsolje eller parafin Foto: Enova

Olje og parafin har i mange år vært populære varmekilder i norske hjem, men fra 2020 ble det iverksatt et nasjonalt forbud mot fossil olje og parafin til oppvarming av boliger.

Lars Christensen, daglig leder i Rørlegger-Lars i Rørkjøpkjeden, har har drevet med utfasing av oljefyrer i mer enn 25 år. Han har positiv erfaring med å bytte ut miljøverstingen med nye varmekilder.

Alternativer til oljefyring

En fornybar varmekilde som kan erstatte oljefyr og tank, er varmepumpe eller biovarme. 

– Å fjerne en oljefyr er en forholdsvis enkel prosess for en fagperson.

Selv har han drevet med dette i mer enn 25 år og har positiv erfaring med å bytte ut miljøverstingen med nye varmekilder.

 – Oljefyren er skrudd sammen av seksjoner som er lette å bære ut. Noen steder må oljetanken graves opp og kjøres til spesialavfall, andre steder kan den fylles i der den ligger, med for eksempel lecakuler, forklarer han.

Uansett hva som må gjøres så finner rørlegger en god løsning slik at man får erstattet oljefyren med en fornybar varmeløsning som gir lavere energiutgifter. 

Hvordan oljetankene skal deponeres er opp til hver enkelt kommune.

Oljefri på 1-2-3

For å finne en alternativ løsning til oppvarming kan du følge tre enkle steg, og jobben er gjort.

1. Orienter deg om ulike varmekilder
Første skritt på veien er å finne ut hvilken ny varmekilde som passer best for deg og din bolig. Dersom du har hatt oljefyr, anbefaler Enova å gå for en løsning som utnytter radiatorene eller det vannbårne gulvsystemet boligen allerede har. Et alternativ er en væske-vann-varmepumpe, som enten bruker energien i jorda, berget eller sjøen til å varme huset. En luft-til-vann-varmepumpe bruker uteluft for å varme vannet som går ut i boligen. Du kan også velge å varme vannet med ved eller pellets, ved å installere en bio-ovn med vannkappe eller biokjel. Har du en oljekamin, eller parafinkamin som den også kalles, kan den erstattes med en rentbrennende vedovn, pelletskamin eller luft-til-luft-varmepumpe

2. Ta en fagprat med rørlegger
Når du har orientert deg litt i markedet om de ulike alternativene som egner seg for din bolig, ta kontakt med en rørlegger som er fagmann på området. I samråd med rørlegger kan dere diskutere hva som egner seg best til nettopp din bolig både i forhold til varmebehov og boligens beliggenhet.

3. Sjekk om du kan få noe tilbake fra Enova
Tredje steg i utskifting av oljefyr er å registrere alle kvitteringer hos Enova for ny varmeløsning. Om du installerer en varmekilde som støttes av Enova, får du penger tilbake innen 3-8 uker ifølge enova.no. 

Mange rørleggere er gode på dette

 – Vi ser at stadig flere firmaer spesialiserer seg på varmeanlegg og fjerning av oljefyrer. Spesielt mange Rørkjøp-rørleggere er gode på det tekniske innen faget, og det er veldig bra for dette må gjøres riktig, sier Espen Engmann, teknisk fagsjef hos Rørkjøp.

 – Forbudet ble vedtatt våren 2017, men mange boligeiere har utsatt denne prosessen. Nå ser vi at ordrebøkene fylles opp hos rørleggerne som er gode på varme, så folk bør bestille i god tid, sier Engmann. Et oljefyranlegg er knyttet til det vannbårne systemet i huset, og derfor er rørleggeren det naturlige stedet å begynne.

 – Rørleggere som er proffe på dette, tar ut tanken, fjerner oljefyr, skyller gjennom anlegget og er fiks ferdig på under en uke. For kunden handler det nå om å få tak i de dyktige håndverkerne og det har jo Rørkjøp.

flexoTHERM varmepumpe fra Vaillant. Foto: Vaillant

Gode grunner til å fjerne oljefyr og tank:

• 1. januar 2020 ble det forbudt å fyre med fossil olje.

• En fornybar varmeløsning gir deg lavere energiutgifter.

• Du slipper å frykte oljelekkasjer.

• Du slipper oljelukt.

• Eksisterende vannbårent system kan enkelt kobles til ny varmekilde.

• Andre varmekilder kan gi større varmeutbytte enn fossil olje.

• Du reduserer klimagassutslippene. 


Forbud fra 2020 – hva nå?
Enova støtter ikke lenger fjerning av oljefyr og -tank. Har du fortsatt en oljefyr eller oljekamin som bruker vanlig fyringsolje eller parafin, må du finne noe annet å varme opp boligen din med. Du kan få støtte til flere ulike varmekilder som væske-til-vann-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe, biokjel eller bio-ovn med vannkappe.

Hvis du går over til en varmeløsning som Enova støtter, får du penger tilbake samtidig som du gjør en innsats for klimaet. Du kan samtidig få en mer moderne og attraktiv bolig med økt komfort. 

Enova anbefaler at du ikke går fra fossil olje til elektrisitet, men velger en klimavennlig løsning.

Kilde: Enova

 Gode grunner til å fjerne oljefyr og tank:

• I 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje.

• En fornybar varmeløsning gir deg lavere energiutgifter.

• Du slipper å frykte oljelekkasjer.

• Du slipper oljelukt.

• Eksisterende vannbårent system kan enkelt kobles til ny varmekilde.

• Andre varmekilder kan gi større varmeutbytte enn fossil olje.

• Du reduserer klimagassutslippene. 

Kilde: Enova

BoschOppvarmingVaillant

Behov for rørlegger?

Gjennom landsdekkende tilstedeværelse og høy faglig kompetanse sikrer vi både nærhet, trygghet og kvalitet.

Nettbutikk

Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Vår nettbutikk viser et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter.

Kundeservice

Spørsmål eller mer informasjon? Vår kundeservice har åpent mandag til fredag kl. 08-16 (Sommertid: 09.00-14.30).