– Nå er tiden inne for å bruke håndverkere og bidra til å holde hjulene i gang!

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland var klar i sin tale på pressekonferansen 25. mars. Det er trygt å slippe inn rørleggeren!

– Jo mer vi tar dette på alvor, jo bedre går det på lengre sikt. Så håper vi hverdagen kommer tilbake til oss så raskt som mulig, uttalte justis- og beredskapsminister Monica Mæland, på pressekonferansen 25. mars relatert til korona. Hun understrekte at det er viktig at vi tar nødvendige forholdsregler til en normal hverdag er tilbake, men at det i mellomtiden er viktig at de som kan holder hjulene i gang. I hvert fall de hjulene som fortsatt ruller, sa Mæland og viste til spørsmålet mange stiller:

– Er det fortsatt trygt å bruke snekkere, rørleggere og elektrikere, eller bør man vente til koronakrisen er over for å fikse ting som går i stykker og planlagt vedlikehold hjemme?

Mæland var klar i sin tale: Hvis både håndverker, og den som bruker håndverker, er friske og ikke sitter i karantene, så kan man gjerne bruke håndverkeren.

Hun fortsatte; – også her, som på alle områder nå, så handler det om å ta forholdsregler, holde god avstand, ha god håndhygiene og unngå fysisk kontakt.

Hun oppfordret folk som har økonomisk mulighet til det, å hjelpe småbedriftene:

– Har du noe som trenger å fikses, som for eksempel en vask som lekker, så kan det nå være et fornuftig tidspunkt å gjøre dette på. Det vil bidra til å holde samfunnet i gang, understrekte Mæland.

Tar alle forholdsregler

– Det er en utfordrende og vanskelig periode for alle, men det betyr mye at vår justis- og beredskapsminister nå oppfordrer folk til å holde hjulene i gang og støtte opp om små bedrifter, sier Cecilie Bjørnerud Knap, markeds- og kommunikasjonsdirektør hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Cecilie Bjørnerud Knap, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Rørkjøp.

Hun forteller at Rørkjøp tar alle forholdsdsregler for å forebygge smitte gjennom blant annet å utvise god håndhygiene, godt renhold av verktøy og biler, og at rørleggerne unngår å håndhilse når de er ute på oppdrag.

– For å kunne ta vare på våre kunder, våre rørleggere og vise hensyn til risikogrupper har det helt fra starten av koronautbruddet vært helt naturlig for oss å følge alle retningslinjer fra Folkehelseinstituttet.

Vi kan jo for eksempel ikke la vannet stå å sprute inne hos folk om en vannlekkasje oppstår. Det er også naturlig at rørleggerne må holde avstand til kundene, og kunder blir bedt om å oppholde seg i andre rom enn der rørleggerne jobber, sier hun.

Uten sammenligning forøvrig med helsevesenet, har også alle som jobber med vann og avløp en viktig jobb å gjøre som ikke tar pause fra korona. Det at infrastrukturen virker, det at alle har tilgang på rent vann og kan sikre god håndhygiene gjennom en grundig håndvask, er ekstra viktig i disse dager.

Folk i karantene kan få vannlekkasje

– Selv om rørleggerne i Rørkjøp-kjeden er godt rustet til å utføre jobber, er det et felles ansvar, gjennom felles tiltak, å begrense smitten, understreker Bjørnerud Knap

– Dersom kritiske situasjoner oppstår som tett kloakk eller vannlekkasje, kan det kreve at en rørlegger må ta et hasteoppdrag hos noen som for eksempel sitter i karantene. Da må kunden være ærlig om situasjonen. Sammen kan man da planlegge tiltak for hvordan arbeidet kan utføres uten å utsette noen for unødig smitterisiko, sier hun.

– Senest i går hadde en av våre medlemsbedrifter en jobb hjemme hos noen som var i karantene på grunn av utenlandsopphold. Huseier tok alle forholdsregler, hadde maske og hansker på og satt bak lukkede dører i stuen. Huseier hadde også forhåndsdesinfisert dørhåndtak og gelender ned til kjeller før ankomst. Det var en del av avtalen rørlegger hadde gjort med huseier på forhånd da de fikk vite at de satt i karantene, forteller Bjørnerud Knap. – Rørleggerne tok også alle forholdsregler ved å bruke hansker og desinfisering. Både for huseierne og rørleggerne ble dette oppfattet som en trygg jobb å utføre, forteller Bjørnerud Knap.

– Og det er sånn vi vil ha det. Vi skal sikre trygghet i en utfordrende periode. Og for å sitere Mæland; tar man forholdsregler er det trygt å slippe inn håndverkeren!

Behov for rørlegger?

Gjennom landsdekkende tilstedeværelse og høy faglig kompetanse sikrer vi både nærhet, trygghet og kvalitet.

Nettbutikk

Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Vår nettbutikk viser et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter.

Kundeservice

Spørsmål eller mer informasjon? Vår kundeservice har åpent mandag til fredag kl. 08-16 (Sommertid: 09.00-14.30).