Redd for vannskader? Installer vannstopper!

Forekomsten av vannlekkasjer og vannskader øker for hvert eneste år. Ved å installere en vannstopper kan du enkelt spare deg selv for mye tid, penger og fortvilelse – hvis uhellet først skulle være ute.

Vannstopperen Vannvakt fra Rørkjøp

– Alle boligeiere bør ha en vannstopper installert, mener Arild Bullen fra Rørkjøp-leverandøren O. Berge. – Det er et produkt de færreste tenker over i hverdagen, men det er rett og slett en billig måte å begrense omfattende og potensielt dyre vannskader på.

Økning i antall vannskader

Forebyggende tiltak er helt klart fornuftig. I fjor ble det nemlig meldt inn hele 5984 tilfeller av vannskader fra vanntilkoblede maskiner i norske hjem, viser tall fra Finans Norge. Det er en sterk økning fra året før.

–  De fleste lekkasjene skyldes ofte produkter som kjøleskap, oppvaskmaskin og kaffemaskin. Slike apparater er ikke alltid tilpasset det høye vanntrykket vi har i Norge, og da er det fort gjort at du får en vannlekkasje på kjøkkenet, forklarer Bullen. – Husk at slike apparater ofte er installert i rom uten sluk eller membran, slik som på kjøkkenet. Hvis du ikke oppdager lekkasjen raskt nok, kan skadeomfanget bli stort.

Rørlegger holder opp en vannstopper med ledning
En vannstopper registrerer lekkasjer, og sørger for at vanntilførselen inn til boligen blir stanset. Da stoppes lekkasjen før store skader forårsakes. Foto: Rørkjøp

Hvordan fungerer en vannstopper?

De fleste vannstoppere består av trådløse sensorer, som ofte benyttes i kjøkken og andre rom uten sluk, samt én hovedenhet og én ventil. Et vannstopper-system hindrer derfor ikke lekkasjer fra å oppstå; i stedet vil systemet registrere en lekkasje, og deretter sørger for at vanntilførselen inn til boligen blir stanset. Lekkasjen stoppes dermed før store skader forårsakes.

– Siden 2010 har det vært påbudt med vannstopper i alle nybygg, forklarer Bullen. – Dessverre er det mange eldre hus som fremdeles mangler dette, og det er nok også i eldre hus at behovet ofte er størst. Her finnes det mange gamle rør og koblinger som lett kan gå i stykker.

Hvis du eier eller kjøper en eldre bolig som ikke har vannstopper, anbefales det at du kontakter din nærmeste fagperson for å installere dette.

Rørlegger innstallerer vannstopper på kjøkkenet
Fagpersoner installerer vannstoppere raskt og effektivt. Arbeidet kan også utføres sammen med andre oppdrag – her installerer rørleggerne fra Bra Rør vannstopper og Quooker-kran samtidig. Foto: Rørkjøp.

Forsikringen dekker vel vannskader?

– De fleste boligeiere har husforsikring, og det er nok mange som tenker at det holder. Men uansett hvor god forsikring du har, så bør du skaffe deg en vannstopper, anbefaler Bullen. – Forsikringen kan ofte dekke selve skadekostnadene, men tenk så mye tid og ressurser som vil gå med hvis uhellet først er ute!

Vann trekker også inn i gulv relativt raskt. For deg som bor i leilighet, betyr det at en eventuell lekkasje også kan skape store problemer for naboene dine: – En vannstopper er rett og slett en billig forsikring mot potensielt omfattende vannskader, konkluderer Bullen.

Eske som inneholder produktet Vannvakt står foran en vannstopper
Et vannstopper-system er en billig forsikring mot omfattende – og dyre – vannskader. Foto: Rørkjøp.
Får du forsikringsrabatt ved installasjon av vannstopper?

Noen forsikringskunder opplever at de får en reduksjon i forsikringsregningen sin ved at de installerer en vannstopper i boligen. Prisavslag er en god motivasjon, men dessverre gjelder ikke tilbudet fra alle forsikringsselskap. Det er opp til hver enkelt beboer å kontakte sitt forsikringsselskap for å høre om prisavslag ved installering av vannstopper.

Finn en rørlegger!

Du kan kjøpe produkter vannstopper gjennom en Rørkjøp-rørlegger. Finn din nærmeste rørlegger her. Har du andre spørsmål? Kontakt vår kundeservice:

Tlf: 66 77 53 53 / e-post: [email protected]

Behov for rørlegger?

Gjennom landsdekkende tilstedeværelse og høy faglig kompetanse sikrer vi både nærhet, trygghet og kvalitet.

Nettbutikk

Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Vår nettbutikk viser et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter.

Kundeservice

Spørsmål eller mer informasjon? Vår kundeservice har åpent mandag til fredag kl. 08-16 (Sommertid: 09.00-14.30).