Kranen – kjøkkenets blikkfang

Enten du ønsker en tidløs eller litt mer trendy kjøkkenkran, har Rørkjøp et stort utvalg å velge i. God funksjonalitet trenger ikke å gå på bekostning av lekkert design.

HANSGROHE Aquno Select M81 kjøkkenkran.

Det første det er lurt å tenke på når du skal velge kjøkkenkran, er hvordan du bruker kjøkkenet ditt. Lager du mye mat? Eller er du en som bare er innom kjøkkenet for å fylle et glass med vann?

Olav Aastvedt, salgssjef i Oras Armatur mener det også er lurt å tenke på hvordan området rundt vasken er.

Har du en oppvaskmaskin ved siden av? Da kan en kran med elektronisk avstengning være et godt valg. Det gjør at vannet automatisk stenges av etter noen timer, og man slipper da å bekymre seg for om vannet til oppvaskmaskinen er stengt.

Oras Inspera,en elegant kjøkkenkran med sidehendel og svingbar tut. Med elektronisk avstegningsventil til oppvaskmaskinen som stenger vannet etter 4 eller 12 timer.

– Andre ting det kan være lurt å tenke på, er om man ønsker uttrekkskran. Da kan man spyle rundt i vaskekummen etter bruk, og dette er en lettvint og praktisk måte å rengjøre vasken på, sier han. En av de mest populære funksjonene i dag er berøringsfri kran. Dette påvirker i stor grad hvordan man arbeider på kjøkkenet, og det bidrar til en bedre kjøkkenhygiene.

https://www.instagram.com/p/B-evDTQqVx1/

– Har du delt en kyllingfilet, vil du helst ikke ta på ting etterpå, og da er berøringsfri kran det beste alternativet. De som først har hatt en slik type kjøkkenkran, bytter den ikke ut igjen. Det er så deilig å kunne fortsette matlagingen med rene hender, sier Aastvedt.

Kjøkkenets blikkfang

En kjøkkenkran kan oppfylle både estetiske og praktiske krav, men du vil kanskje ha en kran som fungerer som et estetisk blikkfang? – Vi ser stadig flere åpne kjøkkenløsninger i leiligheter og hus, og da blir kranen som blomstervasen i stua, den synes godt og setter prikken over i-en i et fint rom, understreker Aastvedt.

Alessi Swan by Oras. Kjøkkenkran formet som en svane – passer perfekt på en kjøkkenøy.

Oras har samarbeidet med Alessi på designfronten siden tidlig 2000-tallet.

– Med kranen Alessi Swan ønsket vi å lage noe helt nytt og ga designeren helt frie tøyler. Dette resulterte i en ny måte å bruke kjøkkenkranen på: Her har vi en hendel til temperatur og en hendel til justering av vannmengde. Selve kranen ser ut som en svane, forteller Aastvedt.

Den kan også fås med en egendesignet stein med innebygd trådløs fjernbetjening, som kan limes hvor man vil. Trykker man på denne steinen begynner vannet å renne, det er altså en form for berøringsfri kran. Denne kan plasseres på sokkelen eller på kjøkkenbenken, alt etter ønske og behov.

– Dette er en skulptur, sier Aastvedt.

Damixa Silhouet kjøkkenkran i messing.

Spennende overflater

En rekke produsenter leverer kraner i spreke fargevariasjoner. Mange tilbyr forskjellige finisher som krom, messing og kobber. Er dette noe du liker, kan du sjekke ut merker som blant annet Gustavsberg, Hafa, Newform, Damixa, Hansgrohe, Mora og Grohe.

Mora Izzy formidler harmoni og eleganse. Tutens formskjønne linjer gir et karakteristisk utseende. Den rå, matte ubehandlede overflaten eldes og patineres vakkert over tid. Finnes i flere overflater.

– Etterspørselen etter armatur i farger har økt gradvis. Det startet forsiktig med armaturer i messing og kobber, men etter at vi lanserte armaturserien i matt svart, har det tatt helt av. Det er den ”alle” skal ha, forteller Leif-Erik Haaland, markedssjef i Tapwell. 

– Ser vi 15 år tilbake var det i større grad rørleggeren som anbefalte, og påvirket, hvilken kran man installerte på kjøkkenet. Ofte ble det noe han hadde i bilen. I dag er det forbrukeren som velger, og som regel har damene siste ordet. Bloggere, instagram og internett har stor påvirkningskraft og gjør at flere tør å velge utradisjonelt. 

Hansgrohe Talis M54 er en minimalistisk kjøkkenkran med funksjonalitet, design og kvalitet. Den slanke stilen passer det moderne kjøkken. Her vist i sort matt. Leveres også i krom og steel overflate.

Haaland forklarer at Tapwell har en enkel forretningsidé: Høy kvalitet og innovativ design til sympatiske priser. For fokus på design har i større grad inntatt norske kjøkken.

– Den norske forbrukeren våger å være trendy og er dristige i sine valg både når det gjelder kjøkken og bad. Det er viktige rom der nordmenn blir mer og mer bevisst på design og kvalitet. Det ser vi også når folk skal velge kjøkkenkraner.

Tapwell kjøkkenkran fra serien Arman. I Arman-serien kan man velge mellom mange ulike farger på overflaten og om man vil ha tutform og med/uten avstengning for oppvaskmaskin.
Blanco EVOL-s volum med uttrekk. Kran med integrert funksjon for tapping av eksakt ønsket vannvolum.
https://www.instagram.com/p/CAqcFynpv7M/

Miljø og pris

Fokus på miljø har også blitt større i forhold til valg av kjøkkenkran, og vannforbruket kan for de fleste i Norge strammes inn. Vanlige kjøkkenkraner slipper ut tolv liter vann per minutt. 

– Vi jobber med å få ned vannforbruket, og både Sense- og Signa-kraner, har et vannforbruk på bare åtte liter i minuttet. Man reduserer generelt sett vannforbruket med en berøringsfri kran. Da renner bare vannet når man har hendene foran. I hverdagen vil dette være den letteste måten å få ned vannforbruket på, og her har folk flest et stort sparepotensiale, sier Aastvedt.

Kjøkkenkraner får man i alle prisklasser, prisen avhenger av form og funksjonalitet. Man kan få en helt utmerket kran til rundt 1000 kroner, men ønsker man for eksempel uttrekkbar tut, elektronisk avstengning for oppvaskmaskin og berøringsfri kran, så må man høyere opp i pris.

Folk generelt bruker mer penger på kjøkken i dag enn før og kranen er i større grad blitt kjøkkenets midtpunkt.

Oras Optima. Kjøkkenkran med grepvennlig sidehendel
https://www.instagram.com/p/CCWTV3YqMSH/
https://www.instagram.com/p/B4jvQjzjrV1/
https://www.instagram.com/p/B8oqaHqK1W_/

BlancoDamixaGroheGustavsbergHafahansgroheMessingMora ArmaturNewformOrasSort matt

Behov for rørlegger?

Gjennom landsdekkende tilstedeværelse og høy faglig kompetanse sikrer vi både nærhet, trygghet og kvalitet.

Nettbutikk

Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Vår nettbutikk viser et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter.

Kundeservice

Spørsmål eller mer informasjon? Vår kundeservice har åpent mandag til fredag kl. 08-16 (Sommertid: 09.00-14.30).