Vannbåren varme – en fornybar og fleksibel varmekilde

Høye, skiftende strømpriser og økende miljøfokus gjør vannbåren varme til et aktuelt varmevalg ved nybygg eller renovering.

Når rørene er lagt, kan du nemlig velge varmekilde ut ifra pris og behov.

Nesten 40 prosent av de som bygger ny enebolig i Norge i dag, velger vannbåren varme ifølge tall fra Enova. Fleksibilitet, komfort og miljøhensyn går igjen som gode argumenter. Samtidig går vi nordmenn en mer usikker strømfremtid i møte, noe som gjør vannbåren varme enda mer aktuell, mener rørleggerkjeden Rørkjøp.

Større forutsigbarhet med vannbåren varme

 At det lønner seg å tenke langsiktig når du skal velge varme, kan Rørkjøps partner, administrerende direktør i Armaturjonsson, Kjell Bernt Kalland, bekrefte. I snart 50 år har selskapet levert produkter og systemer for distribusjon av vann, varme og kjøling til norsk byggebransje, og vet det som er verdt å vite om vannbåren varme.


Foto: Armaturjonsson

– Det går mot en hverdag hvor også vi nordmenn må betale mer for strømmen når forbruket i landet er høyt. Velger du elektrisk oppvarming som din primære energikilde, bør du ta høyde for denne uforutsigbarheten på strømregningen. Med et vannbårent varmesystem, kan du bli din egen energiprodusent og ha god kontroll også i fremtiden, poengterer Kalland.

Vannbåren varme, litt som å velge bil

Oppvarmingskilden i et vannbårent varmeanlegg kan være alt som produserer varme. Det gjør det mulig å velge forskjellige kilder til oppvarming, ifølge Kalland. Han sammenligner det faktisk litt med å skulle kjøpe en ny bil.

– Spør du om pris på vannbåren varme, er det nesten som kjøpsprosessen på en bil. Du kan få pris på en doning med fire hjul, som fungerer som forventet. Men så kan du jo velge tilleggsutstyr og style den bilen, eller du kan velge en dyrere modell, slik at den dekker dine behov optimalt. Slik er det å velge et vannbårent varmesystem også. Varme får du uansett, men hvilken «bilmodell» og hvilket tilleggsutstyr trenger du, spør han med et smil.


Foto: Armaturjonsson

Rolls Roycen innen vannbåren varme

Det koster normalt mellom 800–950 kroner per kvm å installere vannbåren varme i en eksisterende bolig, ifølge Enovas beregninger. Den enkleste løsningen vi i Rørkjøp leverer, er å støpe rørene ned i betongen og varme vannet opp med en el-kassett. Da har du «bilen» på fire hjul og kan kjøre i vei. Vil du oppgradere til en «bilmodell» høyere, støper vi fortsatt rørene ned i betongen, men vannet varmes opp ved hjelp av en dobbelmantlet-bereder. En bereder må uansett alle forbrukere ha, og denne berederen gir deg to-i-ett: varmtvann til forbruk og varmtvann til varme.

Rolls Royce-modellen innen vannbåren varme, får du ved at vi legger rørene rett under parketten, på egne varmematter fra Armaturjonsson eller en av våre andre leverandører. Da får du rask reaksjon på varmereguleringen, slik at du kan energieffektivisere huset ditt ved å for eksempel ha nattsenking på varmen eller legge til et styringssystem. I tillegg kan vi levere en varmepumpe som din nye energikilde her. Da får du den mest miljøvennlige løsningen, som kan bidra til at du sparer penger på strømregningen.


Foto: Armaturjonsson

Vannbåren varme og kostnader

Rørkjøp er opptatt av å formidle til forbruker at uansett hvilken varmekilde du velger, vil den være effektiv – men de tre faktorene du bør vurdere ditt behov ut ifra, er strømforbruk, miljøhensyn og komfort. Går du for eksempel for Rolls Royce med borehull, har du din egen energikilde til evig tid. I tillegg er vannrørene konstruert for å leve i minimum 50 år. Etter å ha installert anlegget, har du med stor sannsynlighet også skaffet deg en bereder som både varmer opp vannet til gulvene og forbruksvann til kraner og dusj. Dermed slipper du å bruke strøm, og penger, på å varme opp varmtvann i en separat bereder.

– Bygger du nytt hus, skal du dessuten vite at installasjon av vannbåren gulvvarme gjør at du slipper unna den generelle regelen om at alle småhus skal oppføres med skorstein. Det kan fort bli ganske mange kroner spart, poengterer Kalland i Armaturjonsson, og legger til at jo større boligareal, jo gunstigere er det å velge vannbåren varme.

– Det kommer en ny strømhverdag i Norge, hvor strømmen vil bli dyr når du har behov for den og rimeligere når Norge sover. Vannbåren varme vil være med på å rigge deg for denne hverdagen.

Vannbåren varme egner seg godt for deg som:

• Ønsker en jevn og god fordeling av varmen i hele boligen.
• Skal foreta en større oppgradering.
• Vurderer å bytte til en fornybar varmekilde.
• Ønsker god bokomfort, med lun og behagelig varme.
• Er plaget av allergi eller astma, og sensitiv for støv i luften.

Energikilder til vannbåren varme

Med et vannbårent varmeanlegg står du veldig fritt når det kommer til å velge energikilde. Litt enkelt forklart kan man si at du bare trenger noe som kan varme opp vann, men her har vi i Rørkjøp delt inn de ulike kildene for deg: Miljøvennlige energikilder Velger du en av disse fornybare varmekildene, kan du også søke om støtte fra Enova.
 • Varmepumper: væske/vann-varmepumpe, luft/vann-varmepumpe eller fjernvarme. Den mest kostnadseffektive, stabile og miljøvennlige energikilden blant disse, er væske/vann-varmepumper, som henter energi fra berggrunnen eller sjøvann. Det er imidlertid også det mest kostbare alternativet å investere i.
 • Solenergi: Solfangere monteres på tak eller vegg og utnytter energien i solstrålene til å varme opp vannet i ditt vannbårne varmesystem.
 • Biovarme: enten biokjele, som bruker bioenergi fra for eksempel ved, pellets eller flis, til å varme opp vann til den vannbårne gulvvarmen, i tillegg til at den kan varme tappevannet i boligen. Eller bio-ovn med vannkappe, som også bruker bioenergi fra ved eller pellets, men 80 prosent av varmen fra fyringen går med til oppvarming av vann i en lagringstank. Det varme vannet sendes videre ut i det vannbårne systemet i boligen. Resten av varmen fra ovnen varmer opp rommet den står i på vanlig vis.

Rimeligere energikilder:

Disse energikildene gir ikke rett til Enova-støtte.

 • Elektrisitet: el-kassett eller dobbelmantlet-bereder.

Er du usikker på hva som er den beste løsningen for ditt bygg, hjelper vi i rørleggerkjeden Rørkjøp deg gjerne med både råd, befaring og pris.

Ta kontakt med kundeservice. Vår nettbutikk rorkjop.no viser kun et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter. Kundeservice tlf: 66 77 53 54 / e-post: [email protected] Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Rørkjøp har rørleggerne som gir deg trygghet og produktene som sikrer kvalitet!

Kilde: Enova

Kundeservice: 66 77 53 54