Styr unna dyre vannskader

I fjor kunne forsikringsselskapene rapportere om vannskader i bolig for opp mot to milliarder kroner, ifølge Finans Norge. Og vannskader står ut, sammen med brann, som den dyreste skaden. Nå som det blir kaldere, bør du ta med deg noen enkle rutiner

Nordmenn pådrar seg vannskader i hus, leilighet og hytter i økende grad. Samtidig pusser vi opp med stadig dyrere løsninger, også på hytta. Finans Norge fant i 2017 at reparasjonene som følge av vannskade, gjorde krav på en tredel av forsikringsnorges skadepenger totalt. Og det er i eneboligene de fleste skjer.


Det suser av gårde

Espen Engmann, som er teknisk fagansvarlig i Rørkjøp, har sett mange vannskader gjennom yrkeskarrieren.

– Jeg har blant annet sett vann lekke gjennom stubbloftsleire og ned en etasje i en leilighet på Majorstua, forteller han. Og det er brudd i vannledninger som volder mest skade. Ifølge Espen Engmann, er vannets form noe av problemet, vann har lett for å spre seg. – Jeg pleier å si at vannet har ikke vondt i ryggen. Det kan komme til overalt, det snirkler seg frem og graver seg inn i treverk. Alt som kan trekke til seg vann, fører med seg råte og mugg.

Få med deg de 11 rådene

De gode rådene er gjerne dyre når det først skjer noe, men her skal du få dem helt gratis! Med enkle grep kan du lage rutinene som forebygger at både tidkrevende og dyre skader oppstår. Og kuldegradene kommer gjerne før du aner …


1. Installer vannstoppere

Installer vannstoppere på både kjøkken og wc-rom. Rom uten sluk skal ha vannstoppere. Det er et påbud i nye installasjoner, men det er mange hjem som ikke har det. Det er en billig trygghet for å slippe vannlekkasjer fra f.eks. kjøkkenet. Enkelte forsikringsselskap tilbyr en rabatt om du har det.

2. Bruk fagfolk

Ikke driv med ting du ikke har greie på. Overlat alt som smaker av rør, til fagpersoner.

3. Hold orden

Unngå å dytte ting inn i kjøkkenskapet. Putter du for eksempel for mye inn i kjøkkenskapet, er det kanskje ikke så synlig om noe forskyver seg. Kanskje det bare drypper smått, men vips har du en vannskade i kjøkkenskapet du ikke hadde tenkt å skifte på en stund.

Convert?compress=true&rotate=exif&format=jpg&q=80&w=930&fit=crop&c=true

4. Steng hovedkranen

Steng alltid hovedkranen om du drar bort. I et hjem bør alle vite hvor stoppekranen er. Det kan gjøre slutt på vannlekkasjen og forhindre de største ødeleggelsene om alle vet hvor hovedstoppekranen er. Det er forøvrig viktig å sjekke at stoppekranene er lett tilgjengelige, og at de faktisk virker som de skal.

5. Følg med på vannet

Følg med på alle vanninstallasjoner og se gjennom dem en gang i året. Rørkjøp råder alle til å følge leverandørens anbefalinger for vedlikehold og ettersyn, for eksempel av sikkerhetsventilen i varmtvannsberederen.

6. Vær til stede ved vannbruk

Vær til stede når vaskemaskiner og oppvaskmaskiner er i bruk. Steng vannet til disse maskinene når du ikke er hjemme. Det er ikke veldig mange som stenger når de går ut, ennå, men det kan være med på å endre statistikken.

7. Sørg for riktig trykk

Nyere installasjoner som for eksempel kjøleskap med isbitmaskin trenger riktig trykk. Sørg i tillegg for at kjøleskapet har en vannstopperventil.

8. Rens sluk og vannlås

Rens slukene for hår og avleiringer minst en gang hvert halvår. Samme rensepraksis gjelder også for vannlåsen.

Convert?compress=true&rotate=exif&format=jpg&q=80&w=930&fit=crop&c=true

9. Hold ting velfungerende

Ikke la det gå så langt at ting nesten ikke virker lenger. Da har du mindre kontroll på tingenes tilstand og liten mulighet til å forutse eventuelle ødeleggelser.

10. Ha membran på badet

Følger du våtromsnormen ved oppussing av bad, har du membran på badet. Dusjer du rett på badegulvet, må det i tilfelle være en fuktsperre til tilstøtende rom. Rett installering sørger også for at det er tett mellom gulv og sluk.

11. Steng utekranene før vinteren

Sikre utekraner, og steng vannet før det er for sent. Husk også å stenge vannet på hytta; slipp gjerne ut overtrykksvann, og hold kranene oppe gjennom vinteren. Ha tilstrekkelig med varme på hytta. Husk at det fort kan bli kalt i kjøkkenskap og servantskap når det holdes en minimumstemperatur i hytta. 

Convert?compress=true&rotate=exif&format=jpg&q=80&w=930&fit=crop&c=true
Kundeservice: 66 77 53 54