Å hindre dyre vannskader er billigere enn du tror

Hvert 7. minutt oppstår det en vannskade i norske hjem. Derfor bør du investere i en smart lekkasjesikring.

I gjennomsnitt skjer det over 200 vannskader i Norge hver dag. Vann vil dermed gjøre skade for over 2 milliarder kroner i norske hjem i år1. Mye av dette kunne vært unngått, hevder daglig leder i Waterguard, Haakon Munkejord.

Sikring mot vannlekkasje

Du har helt sikkert brannsikring, kanskje har du innbruddssikring, men har du tenkt på lekkasjesikring? Dette er påkrevd i nye bygg. I eldre bygg er det derimot ingen krav, og som eier av en eldre bolig, hytte eller leilighet, må du selv ta forebyggende grep.

– Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse før de er utslitt, men for mange blir dette nedprioritert, sier Munkejord.

Da kan Waterguard Smart Stop være et enkelt tiltak flere tar seg råd til å prioritere.

Enkel lekkasjesikring i boliger og hytter Waterguard

Smart Stop er et trådløst system for detektering og forhindring av vannlekkasjer. Installeringen er enkel, uavhengig av om du bor i en eldre bolig, leilighet eller har hytte.

– Rørleggeren din installerer en magnetventil på hovedvannledningen inn i boligen, og plasserer trådløse sensorer ved vanninstallasjoner rundt om i hjemmet. Disse sensorene kan deretter detektere lekkasjer og gi beskjed til sentralenheten, som igjen vil stenge vannet. Waterguard Smart Stop er dermed en enkel og prisgunstig måte å sikre boligen din mot vannlekkasje. I tillegg gir denne løsningen størst forsikringsrabatt; de største forsikringsselskapene gir opptil 30 % på sine premier, forklarer Munkejord.

Vannskader dekkes, men jobben er stor

Over 30 % av alle vannlekkasjer som skjer i boliger, skjer i kjøkkendelen. Der er det flere vanninstallasjoner enn tidligere, slik som kjøleskap med vann, isbit- og kaffemaskiner, og kjøkkenet har ikke sluk i gulvet som kan ta unna. I tillegg henger gjerne kjøkkenet sammen med stuedelen, slik at vannet kan gjøre skade over et større areal. Dét kan gi omfattende rehabiliteringsprosjekter.

– Du får som regel selve skaden dekket, men få er klar over alle problemene en vannlekkasje drar med seg. Ofte må man flytte ut for en periode og tidspunktet passer garantert ikke, smiler Munkejord svakt.

«Feriesikring» med Waterguard

Som en god vane, anbefaler derfor Munkejord å alltid stenge vannet når du ikke er hjemme.

– Spesielt dersom du skal være borte over flere dager. Med Waterguard Smart Stop får du en bryter ved utgangsdøren, hvor du enkelt kan trykke «off» på vei ut, så vil vannet stenges via et trådløst signal. Systemet kan også koples opp mot boligalarmen, slik at når du aktiverer alarmen, stenges vannet automatisk, eller du kan styre det manuelt hvis du har alarm-app. I tillegg har systemet en delay-knapp, så hvis du skal forlate boligen før oppvaskmaskinen er ferdig, kan du aktivere denne, så stenges vannet først etter fire timer, avslutter Munkejord.

10 råd mot vannskader

Med enkle grep kan du lage rutinene som forebygger at både tidkrevende og dyre skader oppstår, anbefaler Espen Engmann, teknisk fagansvarlig i Rørkjøp:

1. Få rørleggeren til å installer vannstoppere, f.eks. fra Waterguard

2. Bruk fagfolk

3. Hold orden, slik at vannrør er synlige og du kan følge med, f.eks. i servantskapet

4. Steng hovedkranen – minimum når du drar på ferie!

5. Følg med på alle vanninstallasjoner – sjekk de årlig

6. Vær til stede ved vannbruk: Steng vannet når vaskemaskiner og oppvaskmaskiner ikke er i bruk

7. Sørg for riktig trykk på f.eks. isbitkjøleskap og vannkjøleskap

8. Rens sluk og vannlås minst én gang hvert halvår 9. Vedlikehold fortløpende

10. Og selvsagt; ha membran på badet

Finn en rørlegger som kan hjelpe deg med installasjon av Waterguard

Spørsmål eller ønsker mer informasjon?

Ta kontakt med kundeservice. Vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter! Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste.

Kundeservice: [email protected] Vi har rørleggerne som gir deg trygghet og produktene som sikrer kvalitet! Har du behov for rørlegger? Finn din lokale rørlegger her.

Kundeservice: 66 77 53 54